Funderar du på att lysa upp trädgården eller uteplatsen med lite mysiga lampor? Varför inte pröva solcellslampor, ett modernt och miljövänligt alternativ till traditionella eldrivna lampor.
Soldrivna utelampor / solcellslampor
Lampor som drivs med solceller är miljövänliga och har blivit allt mer populära på senare år. Men som med alla nya produkter så väcker dessa lampor en hel del frågor. Vad ska man tänka på innan man slår till med en soldriven utelampa? Det ska vi försöka svara på här.
Några starka fördelar
Vi börjar med några av de största fördelarna med soldrivna lampor jämfört med traditionell utomhusbelysning:
- Inget behov av kablar. Du kan sätta upp lamporna precis där du behöver dem – även på de mest avlägsna platserna på tomten.
- Enkla att sätta upp. Vem som helst klarar av att installera en lampa av denna typ av lampa och du kommer inte att behöva ta någon hjälp av elektriker.
- Solcellslampor drivs av grön energi direkt från solen. Du sparar alltså både på elräkningen och miljön.
En bra lampa fungerar året om i Sverige
En fråga vi ofta får om det verkligen fungerar med soldrivna utelampor året om. Svaret är ja, det gör det, men då gäller det att hitta en lampa som är designad för nordiska ljusförhållanden och klimat. Med hjälp av energisnåla LED-lampor så är detta idag relativt enkelt att uppnå då sådana kan lysa länge på relativt lite ström. Men kolla noga innan du köper, de flesta utelampor med solkraft fungerar mindre bra på vintern här i norr.
Vilka lampor är att föredra? Detta beror självklart mycket på vilket syfte de har. Vi börjar med några lampor som fungerar bra just under vintertid. Gemensamma nämnare för dessa lampor är att de har stora solpaneler, och de är ofta lutande eller separata, de har ofta sensorsfunktioner och vissa kan man även ladda med USB, ett stöd som kan behövas under vintern.
Några saker är viktigast att ha koll på
Men det är inte superviktigt att du kastar dig över alla tekniska detaljer och info om alla olika komponenter. Viktigast för lampans livslängd är alltid att ha ett högkvalitetsbatteri och riktigt bra solceller.
Men lika viktigt är tre följande punkter, som fungerar som bra tumregel när du investera i en soldriven lampa:
- Storleken och ytan på själva panelen. Solens syns några få timmar på dygnet, då kommer upptagningsförmågan att bli extra viktig.
- Möjlighet att ställa in panelens läge. Samma sak gäller här, det gäller att fånga upp så mycket solljus som möjligt.
- Antal Lumen i förhållande till solpanelens storlek samt möjligheten att ställa in det.
Liknande artiklar
Fjärrkontroll till lampor - Så fungerar det
Andra inlägg
- Kan elektriska apparater skadas vid åska?
- Så gör du vid ett strömavbrott
- Vad gör man med elavfall?
- Sök bidrag för energiåtgärder i ditt hus
- Elstängsel med solceller – så fungerar det
- Krislåda vid strömavbrott
- Hur påverkas vi av byte från 4g till 5g?
- Reparera eller byta vattenburen elpanna
- Så tar du bort batterisyra när den läckt
- Så sparar du el i vinter