Kan du få elchock från vattnet? Så funkar elektricitet i fuktiga miljöer

Ser man till en badrumsrenovering så finns det en rad olika saker att säga. Dels är det en av de mest populära renoveringarna i det svenska hemmet. Frågar man en privatperson om drömprojektet så ligger ofta en badrumsrenovering högt upp på listan. Dels handlar det även om ett av de mest komplexa projekt som finns. Svårighetsgraden ligger betydligt högre än den kunskap gemene man har - och dessutom kan det också handla om rena livsfaror.

Fuktiga miljöer och el kan bli en dödsfälla

Det man kan säga gällande det senare är att badrummet är ett klassiskt exempel på en fuktig miljö och att man genom detta också måste säkerställa kvalitet för all dragning av ström och för alla typer av installationer. Minsta miss kan leda till fruktansvärda olyckor. Vatten leder el - och våra kroppar är utmärkta ledare av ström när vi är blöta.

Detta gör att vi också, tyvärr, ser otaliga dödsolyckor inne i badrum där feldragen el och felhantering av teknisk utrustning är orsaken. Det senare kan exempelvis handla om att en hårtork faller ner i ett badkar - eller att man laddar mobilen i närheten av badkaret och om den faller ned, ja, då kan vattnet bli strömförande.

Svenska regler räddar liv

Vi har tydliga regler gällande el och installationer i fuktiga miljöer i Sverige och lyckligtvis är detta något som - i motsats till många andra länder - räddar liv. Det kan dock dels vara värt att påminna om det när du befinner dig utomlands och dels också visa dig vad som gäller i Sverige.

Det första vi kan säga är väldigt enkelt: du själv får inte göra någonting som har med elektricitet att göra - oavsett om det handlar om eldragning i ett badrum eller i ett vanligt rum. All hantering av el ska, enligt svensk lag, skötas av behörig elektriker. Det är den grundprincip du ska följa och som räddar liv. Dock finns även andra detaljer som gör det - och några ser ut som följer:

  • Jordfelsbrytare. Att installera en jordfelsbrytare är en av de mest prisvärda livförsäkringar du kan skaffa dig. Känner den av felström så bryter den automatiskt strömmen direkt - och du kan agera genom att ringa en elektriker.
  • IP-klassning. I ett badrum måste både eluttag och armaturer ha en viss - hög - ip-klassning och detta för att säkerställa att det finns tillräckligt bra skydd mot fukt och vatten. IP44 är det absolut lägsta du ska söka efter. Tänk också på detta om du ska köpa varor utomlands för ditt badrum. Alla länder har inte lika bra säkerhetstänk som vi har i Sverige.
  • Elzoner. I Sverige och i fuktiga miljöer delar man i rum i zoner - vilket konkret innebär att uttag inte får placeras för nära olika vattenkällor.
  • Skyddsjordning. Metallföremål - exempelvis element och rör - ska alltid ha en skyddsjordning för att undvika att de leder ström vid fel.
  • Fasta installationer. Större apparater - golvvärme, handdukstork och så vidare - ska alltid vara fast installerade och av en behörig elektriker. Detta för att minimera risken att vatten kommer i kontakt med el. Har man en massa lösa kontakter hängande - ja, då blir riskerna betydligt större.
Problem med elinstallationer? Välkommen att höra av dig till våra elektriker i Stockholm!
22 Apr 2025